2008. május 4., vasárnap

URL-gyűjtögető Google

A Pingdom.com szerkesztői ráakadtak azoknak a webcímeknek a listájára, amely a Google által birtokolt doméneket tartalmazza.
A Google (és a többi, komoly branddel, vagyis értéket jelentő márkanévvel rendelkező vállalat) több okokból is halmozza a birtokában lévő doménneveket.
1. Bejegyeztetik azokat, amelyek roppant hasonlóak az eredeti névhez, hogy a visszaéléseket megakadályozzák.
2. Megveszik a neveket, amelyek a gyakori elgépelés miatt kerülnek a keresőkbe vagy a böngészők címsorába (pl. Googel, Gogle stb.).
3. Megvásárolják azokat is, amelyek nem közvetlenül a fő márkanévvel kapcsolatosak, hanem a vállalat egyéb, ám szintén brandnek számító termékeivel, illetve tervezett termékeivel hozhatók összefüggésbe (pl. az Earth, a Google Earth miatt).
De vannak olyanok is, amelyeknek csak nehezen felderíthető az oka.
Például: 30dayfitness.com vagy az essentialmommy.com, az-on-url-je.com. A goooooooooooooooooooooooooooogle.com védelme még értelmezhető, de az nem, hogy akkor a gooooogle.com-ot és a goooooogle.com-ot miért nem vásárolják meg?
Az olyanok mint például a googleauction.com, a googlelovers.com, a googlecasinogames.com talán a vállalatbirodalom leendő fejlesztési irányait mutatják.
Vannak, amik igen nagy ambíciókról tanúskodnak: googlereligion.com, googlefaith.com.Ezek a nevek talán a jövő gazdasági lépéseit sejtetik: googletimewarner.com, ebay-google.com, googlewarnerbros.com.

Nincsenek megjegyzések: